MED - Prodej ze dvora

 

Jak kupovat dobrý med

Čistý med, který se už jen slije do čistých sklenic"Ideální je, když si najdete svého lokálního včelaře, který vám prodá med ze dvora. Podle testů potravinářské inspekce se totiž ukazuje, že ten nejlepší med klidně můžete koupit třeba u automechanika, pro kterého je včelaření koníčkem".

Raději zapomeňte na medy ze supermarketu, na kterých je uvedena země původu jako EU, případně dokonce spolu s dalšími zeměmi. "Jedná se o míchaný med, kolikrát i filtrovaný přes nano filtry. V takovém medu už nejsou vůbec žádné pyly a další drahocenné látky, které dělají med medem,".

V míchaném medu navíc může být přimíchaný i med ze včelstev, která včelaři z východu ošetřují například antibiotiky. V těchto krajinách se totiž ochrana včelstev před chorobami neřeší centrálně pod dohledem veterinární správy, jako je tomu u nás. Jednoznačně tedy platí, že český med je nejlepší.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/vcelari-staceji-posledni-letosni-med-kupujte-ho-nejlepe-primo-ze-dvora-1mk-/hobby-zahrada.asp?c=A090825_104803_hobby-zahrada_mce

 

 

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA ČESKÉ REPUBLIKY

TISKOVÁ ZPRÁVA 8. 9. 2010

 JAK ZACHÁZET S MEDEM

 

V poslední době je stále více oblíbený med světlý, tj. květový (známý také pod označením nektarový). Kdo si jej koupí (připomínáme, že nejlépe přímo od včelaře, kdy má zákazník i dobrý pocit z toho, že ví, ze kterých lokalit med pochází), toho často překvapí, že med brzy krystalizuje (neboli jak se také říká, cukernatí). Tedy pokud není pastový („našlehaný“ do podoby pasty).

Setkáváme se s otázkami, jak dosáhnout toho, aby med opět „tekl“. Známou praxí je sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí, teplota medu nemá překročit 40 – 50 °C. Samozřejmě nevařit! Pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med „ztekutit“ i vícekrát.

A je možné zkrystalizovaný med rozehřát v mikrovlnné troubě? To už je velmi diskutabilní. Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný (to je ovšem  závislé na typu trouby). Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se dal zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi snadno u medu dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč ale med dávat do mikrovlnky? Šetrné ztekucení ve vodní lázni je velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.

 

Informační letáček o pastovém medu

www.vcelarstvi.cz/cz/NOVINKY/CSV-NOVINKY_Letacek_Klikanec_Letacek.pdf

 

Český statistický úřad - PRŮMĚRNÉ SPOTŘEBITELSKÉ CENY MEDU V KČ
                     
COICOP Název M J Měsíc / rok
Prosinec Leden Únor Březen Prosinec Leden Únor Březen
2009 2010 2010 2010 2010 2011 2011 2011
0118601 VČELÍ MED 1 kg 123,40 125,72 126,34 125,35 127,73 129,71 128,94 128,20